Александър Александров: МиГ-29 е най-евтин

88 прочитания

Александър Александров: МиГ-29 е най-евтин

Александър Александров е военен пилот I-ви клас, изтребител-бомбардировач и летец-космонавт, ст.н.с. доктор на техническите науки, бригаден генерал от резерва и представител на Руската самолетостроителна корпорация (РСК) МиГ за България. Красимир ГРОЗЕВ разговаря с българския летец-космонавт за развитието около проекта за придобиване на нов изтребител за БА и актуалността на направеното през ноември 2010 г. представяне на новия многоцелеви изтребител МиГ-29М/М2.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 30 (февруари 2011 г.)  

– Какво впечатление остави проведената през ноември 2010 г. презентация на изтребителя МиГ-29М/М2 в София?

– Презентацията протече на много високо ниво. Присъстваха почти всички специалисти както от ВВС, така и от Министерство на отбраната и от авиобаза Граф Игнатиево. Всички бяха изненадани от възможностите на МиГ-29М/М2, който е от най-новото поколение многоцелеви изтребители. Очакванията бяха да видят развитие на базовия модел МиГ-29, който е на въоръжение в България. РСК МиГ обаче предлага съвършено нов самолет със съвършено нови качества. Той превъзхожда от два до три пъти този вариант, който сега е на въоръжение у нас. Освен изненадани нашите военни бяха и възхитени най-вече от бойните му възможности. И най-вече от това, че ресурсът му е 6000 часа и при него е въведена експлоатация по техническо състояние. Това сваля многократно цената за поддръжката му и повишава боеготовността. МиГ-29М/М2 е напълно многоцелеви боен самолет. Радиусът му на действие при излитане от България може да достигне почти до иракската граница. Има възможност да се дозарежда във въздуха, което позволява да лети на много по-далечни разстояния, а в същото време може да се ползва и като самолет цистерна, който да дозарежда с гориво останалите изтребители по време на полет. Също може да работи във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Трябва да се спомене, че МиГ-29М/М2 е много непретенциозен към поддръжка. Разработен на съвършено нова база и технологични решения. Има антикорозионни покрития (заимствани от корабния изтребител МиГ-29К), позволяващи съхранение на открито и не са необходими специални хангари. Може да каца на грунт при налягане на почвата от едва 5 kg/cm2, докато западните изтребители изискват писта с покритие с минимална носеща способност 15 kg/cm2. Освен това при МиГ-29М е избягната системата за защита на въздухозаборниците от всмукване на странични предмети. Защитата се осъществява по нова система, водеща до премахване на горните въздухозаборници върху крилата, където се освобождава място за допълнителен вътрешен обем, използван за разполагане на още гориво. Увеличен е резервът от гориво. Самолетът разполага с вградена система за запуск и собствена кислородна станция. Това го прави напълно автономен и позволява да работи от засада на предни изнесени летища. На самолета не са необходими осигуряването на АПА (летищен пусков агрегат) и зареждане с кислород от специална машина за поддръжка. Снабден е с нова навигационна система, с нова радиолокационна станция, има  топловизорна, лазерна и телевизионна система. Избегната е старата аналогова система в авиониката и се използват цветни дисплеи. МиГ-29М/М2 е един съвременен самолет, който на базата на досегашните си полети е показал една много висока надеждност и безопасност за летците и евтина и бърза поддръжка в наземни условия.

– С това предложение за доставка на нови изтребители тотално ли се изоставя предложението за модернизация на наличните МиГ-29 в България? 

– Това е избор на българската страна. Най-евтиният вариант за България е модернизацията на наличните МиГ-29. Нашите изтребители, които от тук нататък ще имат ресурс да летят до 40 години, могат да се модернизират по стандартите на НАТО, за да могат да изпълняват задачи по „ер полисинг”. Модернизацията се прави съвместно с американските фирми BAE Systems и Rockwell Collins. Всичко това вече е отработено в Словакия. Самолетите на Словакия са в отлично състояние. Поддържат се от РСК МиГ, летят и имат много клиенти, които искат да летят със словашките летци и да тренират своите пилоти срещу МиГ-29. За България това също ще е най-евтиният вариант, за да могат да си изпълняват задачите по охраната на въздушното ни пространство и летците да тренират постоянно. Но ако се реши да се закупят нови самолети, естествено, другият вариант са новите многоцелеви представители на семейството МиГ-29М/М2.

– На този етап руската страна коментира ли каква би била цената на модернизацията, както и цената на МиГ-29М/М2?

– Цената зависи от обхвата на модернизацията. Има три варианта с различна сложност. Според желанията на Министерството на отбраната и в зависимост от дълбочината на модернизацията ще варира и цената. За новите  МиГ-29М/М2 важи същият принцип. При евентуален избор зависи какво оборудване ще се постави според желанията на българската страна. Цената се определя в зависимост от това, дали ще се изисква, да речем, изтребителите да имат система за дозареждане във въздуха, дали ще искат изтребителят да се ползва и като самолет цистерна и др.

alt

– Какъв е статусът на провалената през лятото процедура за поддръжка на МиГ-29, обявена от военното министерство?

– Работи се по въпроса. Там имаше малко неразбиране от българска страна при условията за обявяване на обществената поръчка. Всичко това вече е преодоляно. Получи се така, че при обществена поръчка от общ характер може да участват всяка фирма и юридическо лице, което е едноличен търговец. При това положение всеки може да пожелае да ползва РСК МиГ като подизпълнител и така да увеличава цената. Това се осъзна като грешка и надявам се всичко ще бъде подготвено, както трябва, за да може да се възстановят самолетите, които чакат за резервни части и ремонт на двигатели и други агрегати. Предполага се, че до месец-два тези неща ще бъдат решени и ще бъде обявена нова обществена поръчка. Вие знаете в какво състояние бяха нашите мигове. Благодарение на това, че те бяха възстановени и ремонтирани, нашите изтребители летят успешно. От тук нататък остава те да се поддържат своевременно, и то по техническо състояние, както са например гражданските самолети, а не по технически ресурс. Това е новата система за поддръжка на военни самолети, която РСК МиГ разработи. Тя спестява много време, ресурси и средства. Това на свой ред ще облекчи много финансово поддръжката на самолетите, а от друга страна, ще повиши качеството и сигурността на полетите. – Ще се облекчи ли доставката на резервни части и консумативи, които са ахилесовата пета на експлоатацията досега? – Тези неща би трябвало да се решат. При успешно завършване на процедурата РСК МиГ ще поеме доставката на резервни части и до голяма степен проблемите с резервните части и консумативите ще се решат.

– Ако се върнем сега на полето на конкуренцията, опонентите на експлоатацията на МиГ-29 твърдят, че той е изключително скъп за експлоатация?

– Това те го твърдят. Този коментар го дават хора, които въобще не са свързани с авиацията. Няма да цитирам имена, но те са общоизвестни. Видимо под нечие давление се правят такива изказвания и вие журналистите цитирате тези думи, казани дословно, без да правите съответната проверка. На тези хора може да им се каже да проверят колко струва експлоатацията на конкурентните самолети, закупени в страните от бившия соцлагер. Вижте например Полша, Чехия, Унгария. Аз съм съгласен за всички изтребители, които съществуват, да се направи сравнение по единна формула, колко точно струва тяхната поддръжка и тогава ще се види истината. Бих казал, че поддръжката на МиГ-29 е една от най-евтините сред всички обсъждани за превъоръжение бойни самолети.

– Това означава ли, че в следващите няколко години експлоатацията на МиГ-29 в Граф Игнатиево е безалтернативна от гледна точка на сегашните задачи, които се изпълняват, и цената?

– Естествено! Не може да се говори, че поддръжката на МиГ-29 е най-скъпа, след като съществуват ремонтна база и високоподготвени специалисти от инженерно-техническия състав.  Така че не виждам как може да бъде скъпо нещо, което, както се казва, си върви на конвейер.

– Как руската страна оценява шансовете си за бъдеща работа с България?

– За Русия българският пазар не е шанс. Те продават огромно число самолети по цял свят. За България би било добре да се запази доброто сътрудничество, тъй като имаме чудесно подготвени авиационни кадри и няма да се обучават наново летци, технически състав, няма да се сменя наземното оборудване, а всичко това струва милиони и ще трябва да се плати от българския данъкоплатец. Но всичко зависи от българската страна.

– Във връзка с последното развитие на нещата и запитването на всички  фирми, предлагащи изтребители от страни на НАТО и ЕС, не предопределя ли някои бъдещи действия на руската страна?

Не! Аз смятам, че РСК МиГ рано или късно ще получи  подобно искане. За миговете България има повече информация, тъй като вече направихме официалната презентация за новия многоцелеви изтребител МиГ-29М/М2. Може би тези запитвания са изпратени, защото българската страна няма информация за тези самолети. Смущаващ е фактът, че говорим за нови самолети, а никой не пояснява, че в същото време на България се предлагат втора употреба F-16, блок 25, които тепърва ще трябва да се доработят до блок 40 и съответно да се платят от България. Не виждам логика в изказванията от ВВС и някои политици, че видите ли, това ще е политическо решение. Не може да има политическо решение без мнението на експертите и най-вече финансова равносметка, за да не се получи както с някои проекти – едно правителство да ги поръча, а друго да ги плаща. Трябва да избегнем такива решения, които ще натоварят българския народ и ще доведат до това той да плаща неща, които не са необходими на страната. От друга страна, фирма РСК МиГ е готова да изкупи обратно старите МиГ-29 при евентуална доставка на нови МиГ-29М/М2, с което ще се облекчи цената.

alt 

Свързани теми

Предишна публикация
С-125 „Нева” с перспективи за нов живот
Следваща публикация
Нещата започват да се случват!?
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню